sv:Om CUPRA:Racing:CUPRA Partners with ABT for Formula E 2023 SE/SV

CUPRA Partners med ABT Formel E

Under de senaste fyra åren har CUPRA förnyat motorsporten och gått ut för att vinna, utvecklat e-Racer, världens första 100 % eldrivna touringbil, och uppnåt topp-prestationer i FIA ETCR-serien. Vi är ett varumärke med racing i vårt DNA och med stora ambitioner för hållbar racing.

cupra with formula e video

ABT & CUPRA Formel E-team

Med vår ambition att bli ett helt elektrifierat varumärke 2030 är vi redo för nästa steg i vår utveckling och har gått med i ABT för att tävla i världens ledande elracingtävling, Formel E under 2023. Det är ett naturligt steg för oss när vi strävar efter att förändra racingvärlden och bevisa att elektrifiering och prestanda går hand i hand.

ABB FIA Formel E – världens första helt eldrivna FIA-världsmästerskap och den enda sporten som har certifierats med nettonollutsläpp sedan starten – delar vårt racing-DNA och når en mångfaldig publik som delar en gemensam attityd. Det är en grupp teknik- och innovationsentusiaster som förenar den fysiska och den digitala världen. Precis som CUPRA finns Formel E i metaverse med ett officiellt racingspel baserat på blockchain-teknik, och båda märkena når ut till personer som värdesätter hållbarhet och brinner för racing och prestanda.

”Racing är kärnan i CUPRA:s DNA”

"På CUPRA går vi ut för att vinna. Det är rätt tid att ta nästa steg framåt och delta i världens största elmotorsporttävling, och jag kan knappt vänta på att se ABT CUPRA Formel E-teamet tävla i hjärtat av några av världens mest ikoniska städer. Formel E är en unik motorsportplattform som världens ledande biltillverkare kan använda för att skapa känslor och fortsätta bevisa att elmotorsport inte är tråkigt, utan snarare går hand i hand med extrema prestanda", säger Wayne Griffiths, VD för CUPRA.

Teamförarna Robin Frijns (Nederländerna) och Nico Müller (Schweiz) har anmält sig för 2023 och ABT CUPRA Formula E-teamets deltagande i ”KönigKlasse” av helt eldrivna prestandaracingplattformar kommer att ha en enorm inverkan på varumärket tack vare den globala synligheten och tekniska innovationskapaciteten som Formel E erbjuder. Både ABT och CUPRA kommer att förstärka sina relationer som huvudpartners i teamet och Mahindra Racing kommer att leverera drivlinetekniken.

CUPRA samarbetar redan med ABT för Extreme E, och märkena är båda pionjärer inom elbilsracing. ABT har haft stor framgång i Formel E med sitt egna team, och CUPRA inledde sin resa inom elmotorsporten genom att utveckla världens första helt eldrivna touringbil, e-Racer. Vårt pågående samarbete är ett bevis på vår gemensamma vision om att uppfinna motorsportens värld på nytt genom elektrifiering.

FIA ETCR världsmästerskap

Genom att skapa e-Racer deltog vi i FIA ETCR World Cup – världens första mästerskap för helt eldrivna touringbilar – där teamet tog hem förar- och tillverkarmästerskapet både 2021 och 2022. 2022 tog CUPRA EKS-förarna alla tre platser i säsongens slutliga rankningar. För andra året i rad var CUPRA e-Racer den överlägset snabbaste och mest tillförlitliga bilen i tävlingen. 

Att delta i Extreme E – den globala terrängtävlingen för el-SUV:ar som belyser naturmiljöer som hotas av klimatförändringar – kompletterar vårt sätt att gå mot en elektrifierad räckvidd i slutet av det här decenniet och vi delar tävlingens övertygelse om vikten av att belysa de problem som orsakas av klimatförändringarna.

Redan 2018 var CUPRA:s ambition att återskapa och förnya racingen. Tack vare en stark vilja och stora drömmar har varumärket fortsatt att utmana racingprestanda och bana väg för nya format av sporten, skapa nya känslor och upplevelser.