CUPRA brand Universe:Kommande lanseringar:Konceptbilar:CUPRA UrbanRebel concept car SE/SV

CUPRA UrbanRebel concept.

En helt eldriven racerbil med rebellisk karaktär.

Vi omprövar hur progressiv racing ser ut. CUPRA UrbanRebel Concept är en tävlingsbil som kombinerar elektrifiering, hållbarhet och prestanda med den spännande estetiken i den virtuella världen. Den ger en inblick i det framtida designspråket för elbilen för stadstrafik med planerad lansering 2025.

CUPRA UrbanRebel electric racing car

"Den radikala stadselbilen är ett viktigt strategiskt projekt inte bara för vårt företag utan också för Volkswagen-koncernen, eftersom vårt mål är att producera över 500 000 stadselbilar per år i Martorell för olika koncernvarumärken. Med ett ingångspris på ca 20-25 000 €, kommer denna bil att göra elmobiliteten tillgänglig för massorna och nå upp till Green Deal-målen", säger Wayne Griffiths, CEO för CUPRA.

Denna nya medlem i CUPRA-familjen representerar en förändring och utveckling av märket mot ett könsneutralt och mer progressivt språk, samtidigt som de värden som kännetecknar varje enskild CUPRA-modell behålls: sportigheten och karaktären med en touch av förfining som gör märket unikt och särpräglat.

Känslomässiga och radikala

”CUPRA UrbanRebel Concept ger tävlingsbilen en gamifierad look”, säger Jorge Díez, designchef på CUPRA. ”Varje konturerad linje och skulpturerad yta i designen väcks till liv av en skrud med kinetiska partiklar som tillför rörelse till ytan när ljuset rör sig över den.”

CUPRA UrbanRebel Concept bygger vidare på designgrunderna för den 100% eldrivna stadsbilen som kommer att lanseras 2025. Den kommer att kombinera häpnadsväckande design med fantastisk dynamik och kommer att baseras på Volkswagen-koncernens korta MEB-plattform. CUPRA UrbanRebel Concept levererar en kontinuerlig effekt på 250 kW och en toppeffekt på 320 kW. Den klarar accelerationen från 0 till 100 km/h på snabba 3,2 sekunder. Med en totallängd på 4 186 mm, en bredd på 1 795 mm och en höjd på 1 444 mm, visar bilen upp proportionerna för den framtida elbilen för stadstrafik i racingförklädnad.

Denna racingversion kommer att influera den kommande stadselbilen, men de viktigaste elementen har förbättrats för att ge bilen en ännu mer rebellisk karaktär. Den representerar en revolution för märket när det gäller ett mer progressivt designspråk, samtidigt som den behåller de värden som kännetecknar varje CUPRA-modell: sportigheten och karaktären som gör den till en okonventionell utmanare.

Framtill skapades hajnosen med en negativ yta för att skapa ett djärvt och starkt uttryck. Tack vare kombinationen av dessa element ger den dynamiska sidovyn en känsla av att röra sig mot framtiden. Den omslutande fönstergrafiken skapar den visuella effekten av en motorcykelhjälm och ger kontinuitet mellan fönstren runt hela bilen för att ge effekten av ett flytande tak.

Bakpartiet har en ikonisk CUPRA-design tack vare sina horisontella proportioner. Dessa viktiga detaljer representerar bakljusens nya grafiska form i kombination med den belysta CUPRA-logon. Dessutom ger den stora spoilern med sina integrerade strålkastare – en blinkning till tävlingsbilar i den virtuella världen – en imponerande, djärv look som förstärks av de starka, muskulösa skuldrorna, medan det i den undre delen sitter en stor diffusor som förbättrar den aerodynamiska effektiviteten.

Bilens kaross har vinklade teman inspirerade av den digitala eran och möter ren elektrifiering. Kopparaccenter – en av märkets viktigaste karaktärer – spelar en viktig roll för att stärka CUPRA:s DNA, förstärks och intensifieras med mycket progressiv, kraftfull parametrisk grafik. Den kameleontiska, flerskiktade karossfärgen, de regnbågsskimrande detaljerna och neongula accenterna växlar mellan grönaktiga och violetta nyanser och skiftar när ljuset rör sig över dem. Denna flerskiktade karossfärg förstärker bilens huvudlinjer och emotionalitet och blandar ren elektrifiering med den digitala tidsåldern.

CUPRA UrbanRebel Concept gjorde sin världsdebut på IAA München 2021, och visar hur racing och fri rörlighet i stan kan kombineras för att skapa en progressiv och banbrytande helt eldriven bil.