CUPRA brand Universe:Kommande lanseringar:CUPRA Born: the impulse of a new era. SE/SV

CUPRA Born VZ

  1. CUPRA Universe
  2. Kommande lanseringar | CUPRA
  3. CUPRA Born VZ

CUPRA Born VZ: Specifikationer för kraft, stil och prestanda

  • CUPRA Born VZ ökar prestandan, levererar 240 kW/545 Nm, når 100 km/h på bara 5,7 sekunder och ökar topphastigheten till 200 km/h.

  • Sportigare interiör med nya skålade CUP-Bucket-säten som standard samt regenerativa växlingspaddlar på ratten.

  • Bilens dynamiska egenskaper förbättras tack vare förbättrad bromskänsla, robustare fjädring och mer responsiv styrning.

  • Exteriördesignen har förstärkts med två nya 20-tums lättmetallfälgar, varav en smidd med prestandadäck, den distinkta VZ-logotypen på bakluckan samt nya färger.

CUPRA Born VZ: 100% elektrisk och förbättrad hastighet

CUPRA Born är märkets första helt eldrivna modell och den perfekta kombinationen av elektrifiering och prestanda.

CUPRA tar denna impuls till nästa nivå med CUPRA Born VZ – det senaste tillskottet till CUPRA:s modellutbud – en ny och kraftfullare version som inspirerar världen från Barcelona.

VZ står för Veloz på spanska och betyder snabbt, ett sömlöst sätt att beskriva märkets senaste bil. CUPRA Born VZ levererar 240 kW effekt och 545 Nm vridmoment som överförs till vägen tack vare den förbättrade chassigeometrin, den sportigt avstämda styrningen och den förbättrade bromskänslan. Dessa aspekter kombineras för att ge den ultimata prestandan i CUPRA Born-serien och göra den till en av de mest dynamiska bilarna i sitt segment.

Avancerad drivlina, extrem prestanda

"CUPRA Born var en milstolpe för märket när vi lanserade modellen 2021 som vår första 100 % eldrivna bil. Och den levereras exceptionellt bra, med 45 300 sålda enheter förra året, en ökning med 44,4 % jämfört med året innan", säger Wayne Griffiths, CEO för CUPRA. ”Med CUPRA Born VZ kommer vi att tillföra ännu mer prestanda till denna modell, vilket ännu en gång bevisar att elektrifiering och prestanda är en perfekt matchning.”

CUPRA Born VZ använder den avancerade drivlinetekniken i CUPRA Born och vrider upp effekten: Det helt eldrivna systemet levererar nu 240 kW – en ökning med 40 % jämfört med e-Boost-versionen. Vridmomentet är också uppe på häpnadsväckande 545 Nm – 75 % mer än någon annan Born-version. Det innebär att CUPRA Born VZ kan nå 100 km/h från stillastående på bara 5,7 sekunder – en sekund snabbare än e-Boost-versionen. Topphastigheten har också höjts och är nu begränsad till 200-40 km/h mer än e-Boost-versionen.

DCC sportchassi och CUPRA Born Dynamics

CUPRA Born VZ har också förbättrat chassit för att säkerställa att dess dynamik matchar siffrorna.

Nytt DCC-sportchassi, responsiva styregenskaper och förbättrad bromspedalkänsla samt en robust bakbroms. Tillsammans skapar de överlägsna dynamiska prestanda.

Bak på CUPRA Born VZ kombineras nya stötdämpare och fjädrar med frontens uppdaterade dämparventilinställningar och fjäderdesign, med uppdaterade krängningshämmare för att skapa DCC Sport-chassit som ger bättre karosskontroll och kan suga upp och jämna ut asfalten.

Styrningen i CUPRA Born VZ har uppgraderats med ny hårdvara och programvara för att göra den sportigare.

Dynamiska förbättringar av bilens bromsteknik ger VZ en styvare och mer robust bromskänsla, vilket ökar dess direkthet och minskar mjukheten jämfört med standardvarianterna av CUPRA Born.

Men prestanda uppnås inte genom att kompromissa med effektiviteten, och CUPRA Born VZ kan köra upp till 570 km*. Batteripaketet har förbättrats och erbjuder nu 79 kWh nettokapacitet (+2 kWh). Och tekniken är fortfarande praktisk: Den kan laddas hemma med en 11 kW AC-laddbox eller på en DC-snabbladdningsstation med upp till 170 kW, vilket innebär att en snabbladdning från 10 till 80 % bara tar 30 minuter*.

CUPRA Born VZ-färger

Exteriördesignen hos CUPRA Born VZ har förbättrats med två nya färgval. Exklusivt för CUPRA Born VZ finns Dark Forest, som kompletteras av tillvalet Midnight Black.

Estetik möter prestanda med lanseringen av två nya 20-tums lättmetallfälgar, med olika tekniker som 3D-inlägg i Copper eller smidd teknik, för att understryka den sportiga känslan. Bredare högprestandadäck hjälper till att överföra CUPRA Born VZ:s kraft och vridmoment till vägen genom bakhjulen. Bilen levereras även med bredare fälgar (8J x 20'') istället för den nuvarande CUPRA Born-versionen (7,5J x 19'' och 7,5J x 20'').

Den senaste versionen av märkets 100-procentigt eldrivna bil pryds av VZ-logotypen i mörkkrom på bagageutrymmet och CUPRA-inskriften i mörkkrom.

Känslomässig interiördesign

Inuti CUPRA Born VZ fortsätter den känslomässiga designen. Standard CUP-Bucket säten är ett exklusivt val som endast finns i denna version av CUPRA Born, men som delas med CUPRA Formentor VZ5 och CUPRA Leon VZ CUP, med en lägre sittkänsla som ger en mer ergonomisk och sportig sittställning. I CUPRA Born VZ är sätesklädseln i CUP-Bucket skålade tillverkade av återvunnen SEAQUAL® YARN-textil samt DINAMICA med 73 % återvunnen polyester.

I baksätet kan CUPRA Born VZ, tack vare förbättringar av chassit, erbjuda både tre säten och soltakets ljusstyrka i samma paket.

Regenerativ bromsning för en ny generation

CUPRA Born VZ har också regenerativa växlingspaddlar på ratten som gör det möjligt att välja mellan 3 olika nivåer av energiåtervinning. När gaspedalen släpps upp fungerar motorn som en generator som matar energi tillbaka till batteriet, vilket trycker tillbaka energin till drivlinan och minskar slitaget på bromsarna.

För bättre kontroll av de regenerativa egenskaperna kan föraren använda växelpaddlarna för att växla mellan de tre olika nivåerna i D-läget, vilket hjälper till att anpassa körstilen. Använd bara paddlarna för att välja hur mycket retardation du behöver.

CUPRA Born VZ tar digitaliseringen ett steg längre. Den har ett nytt och större flytande 12,9"-infotainmentsystem (+0,9" jämfört med nuvarande CUPRA Born), som kombinerar fördelarna med pekskärm med en ny belyst touchbar för att justera kupéklimatet och volymen.

Uppslukande ljudsystem från Sennheiser

CUPRA Born VZ har ett nytt hi-fi ljudsystem med 10 högtalare som har utvecklats i samarbete med premiumföretaget Sennheiser (tillval). Det kraftfulla 425 W-systemet ger föraren och passagerarna en unik ljudupplevelse och kompletterar interiören med högtalargaller i metall. Det är en ljudteknik som innehåller Sennheisers AMBEO Concerto-programvara, som kan destillera grundläggande musikkomponenter, inklusive olika instrument och rumsinformation, och omfördela dem i hela bilen.

Smart Light-teknik för intelligent körning

Interiören är belyst med Smart Light-teknik som standard. Det här är inte omgivningsbelysning, utan en ny dimension inom kommunikation mellan människa och maskin.

Horisontella full-LED-lampor sveper sig runt instrumentpanelens bredd för att förstärka specifika funktioner och ge varningar och indikeringar till föraren och andra passagerare. Information inklusive laddningsnivå, förarassistanssystem (Front Assist, ACC och C2X-varning); infotainmentfunktioner (röststyrning, telefonsamtal, navigationssystem), intelligent parkeringshjälp samt låsning och upplåsning samt in- och urstigning. Dessa visuella signaler ökar medvetenheten ytterligare och gör CUPRA Born VZ säkrare och smartare.

Varumärkets engagemang för säkerhet och bekvämlighet känns omedelbart igen på det stora utbudet av uppgraderade och nya avancerade förarassistanssystem som finns tillgängliga, integrerade för att hjälpa och stödja föraren oavsett situation.

Avståndsreglerad farthållare (ACC) med körfältsassistent

Travel Assist 2,6 kombinerar Adaptive Cruise Control (ACC) med Lane Assist (vägleder dig i mitten av körfältet) för att förbättra körupplevelsen i CUPRA Born VZ, men denna nya version innehåller förbättringar vid körning på dåligt markerade vägar tack vare informationen som tas emot från molnet. Den erbjuder även filbyteshjälp vid körning på motorväg.

Nu är det otroligt enkelt att parkera. Den nya fjärrstyrda parkeringsassistenten gör det möjligt för föraren att slutföra parkeringen med sin smartphone, medan Trained Parking Assist gör det möjligt för bilen att lära sig att parkera på valda parkeringsplatser genom att lagra positioner och sträcka på en karta. Och för vardagsparkering, oavsett var bilen befinner sig, ger Top View Camera föraren en 360°-vy över bilen och dess omgivning.

Automatisk ljusbildsreglering och dynamisk display

Teknikpaketet för säkerhet och bekvämlighet inkluderar även Side Assist för att skydda mot fordon i döda vinkeln eller som närmar sig snabbt, Front Light Assist för automatisk styrning av strålkastarfunktionen, Dynamic Road Sign Display för att tolka trafikskyltar, Exit Warning för hinder vid utkörning vid parkering.

CUPRA är fast beslutna att balansera behovet av mobilitet med ett ansvar för miljön. Därför var CUPRA Born den första modellen som levererades med ett netto-CO2-neutralt koncept, där energi från förnybara källor används i leveranskedjan och återstående utsläpp kompenseras av miljö- och projektinvesteringar som är certifierade enligt högsta standard. CUPRA Born VZ är en fortsättning på detta.

CUPRA Born VZ lanseras under tredje kvartalet 2024.