2020.0.13.2 SE/SV

e-ambassadör för CUPRA

CUPRA och Mattias Ekström elektrifierar racerbanan.

Som den sanne racingpionjär han är, har Mattias Ekström under sina 25 år av tävlande briljerat inte bara inom en utan flera motorsportdiscipliner – standardvagnsracing, karting och rally. Nu antar den 41-årige tävlingsföraren från Dalarna ännu en utmaning. Han har utsetts till e-ambassadör för CUPRA och kliver nu in bakom ratten i innovativa CUPRA e-Racer som officiell förare i denna världens första eldrivna standardbilsracer.

Banbrytande inom sina respektive områden, är laguppställningen CUPRA och Ekström ett konkret bevis på kärleken till sporten och till verklig innovationsanda. Mattias är bl.a. världsmästare i rallycross (FIA World Rallycross Championship), tvåfaldig mästare i det tyska standardvagnsmästerskapet (DTM) och trefaldig vinnare av prestigefyllda Race of Champions. Det gör honom till en av världens mest mångsidiga förare! CUPRA:s entreprenörsanda ledde till skapandet av världens första 100% eldrivna standardsvagnsracer. När nu Ekström ansluter sig till CUPRA-gänget för att leda företagets strategi inom e-racing, är manegen krattad för att leda morgondagens motorsport rätt väg.

”Att skriva på för CUPRA var ett naturligt steg för mig. Efter en karriär i racingvärlden där jag prövat på alla förbränningsmotordrivna tävlingsformer jag kände mig lockad av, ville jag styra över till eldriven banracing tillsammans med CUPRA, som varit de vägledande i detta segment ända sedan starten”, berättar CUPRA:s nyblivne e-ambassadör.

Tillsammans med ingenjörerna på CUPRA kommer han med sin erfarenhet och sitt kunnande att utveckla bilmärkets framtida eldrivna tävlingsbilar. För sina tester kommer man att använda CUPRA e-Racer. I fjol presenterade CUPRA världens första 100% eldrivna standardvagnsracer – CUPRA e-Racer – en renodlad tävlingsbil som levererar en kontinuerlig effekt på 300 kW med toppar upp till 500 kW (680 hk). Accelerationen från 0 till 100 är avklarad på 3,2 sekunder och topphastigheten ligger på 270 km/h. Och det med en alternativ drivkälla.

”Eldrift kommer att utgöra kärnan i CUPRA:s racingstrategi. Vi använder Mattias tävlingserfarenhet och innovationsförmåga för att skapa morgondagens racing och utveckla nya upplevelser inom motorsporten globalt”, förklarar Antonino Labate, chef för Strategy, Business Development and Operations på CUPRA.

Förutom företagets senaste el-konceptbil, passade CUPRA även på att presentera Mattias Ekström på årets upplaga av den internationella bilsalongen i Frankfurt.