Vårt DNA:Garage:Launch of CUPRA Born, our first 100% electric car 2021.1.1.0 SE/SV

”El-Born” CUPRA:s första elbil

Under en presskonferens vid företagets huvudkontor ”CASA SEAT”, bekräftade CUPRA i dag att man utvecklar en ny eldriven modell med sensationell dynamik. Efter presentationen av konceptbilen el-Born vid bilsalongen i Genève förra året, har den nya skapelsen prisats för sin eleganta look och kaxiga karaktär. Men varken konstruktörerna eller formgivarna lät sig nöjas med de positiva kommentarerna utan fortsatte att utveckla bilen och gav den en ännu sportigare karaktär och en ännu vassare utstrålning. Märkets första helt eldrivna bil, CUPRA el-Born, var född.

Den nya modellen kommer att tillverkas i Zwickau, Tyskland och passar perfekt in i CUPRA:s märkesfilosofi och kommer att öka företagets bruttomarginal. Dessutom blir el-Born märkets första koldioxidneutrala modell.

Wayne Griffiths, CEO för CUPRA, sa i en kommentar att ”el-Born har alla de gener som utmärker en CUPRA, och vi har lyckats ta det ursprungliga konceptet till nästa nivå med en ny sportig och dynamisk design och med ett nytt tekniskt innehåll. CUPRA el-Born är ett konkret bevis på att prestanda och eldrift är en fantastisk kombination.”

CUPRA el-Born är utvecklad med starkt fokus på prestanda och dynamik vilket bl.a. givit bilen en acceleration från 0 till 50 km/h på snabba 2,9 sekunder. Den dynamiska chassiregleringen ”DCC Sport”, som är speciellt framtagen för MEB-plattformsbaserade CUPRA el-Born, kombinerar den sportiga körhöjden med ett system som automatiskt anpassar sig efter alla slags förhållanden och på så sätt svarar för en helt enastående kördynamik.

CUPRA el-Born bjuder på avancerad teknik, som Head-up Display (HUD) med Augmented Reality (AR). Ett högeffektivt batteri med en kapacitet på 77 kWh (brutto: 82 kWh) ger bilen en räckvidd/laddning på upp till 500 km. Och tack vare snabbladdningen, tar det endast 30 min. att ladda CUPRA el-Born med tillräckligt mycket energi för att kunna köra minst 260 km.

Interiören är designad för att avspegla den bakomliggande filosofin för en CUPRA: kvalitet och prestanda blandat med förfining – något som bl.a. visar sig i sportstolarna, den nya ratten med körprofilsväljare och CUPRA-läge-väljare liksom i de högklassiga materialen. Förutom hög kvalitet och noggrannhet in i minsta detalj, ställer CUPRA även hållbarhet i centrum för el-Born, bl.a. genom att använda återvunnet material för interiören i bilen.

Lanseringen av CUPRA el-Born nästa år erbjuder hållbar mobilitet med den karaktär och dynamik som de riktiga bilentusiasterna önskar sig – allt i en unik och exklusiv produkt för alla som bara nöjer sig med verkligt avancerad teknik och minsta möjliga miljöavtryck.