SE/SV

CUPRA x Extreme E: Eldriven odyssé.

Det här är en utmaning som ligger helt i linje med vår syn på elektrifiering och prestanda, och på CUPRA är vi stolta att vara med och slåss i den nya Extreme E-serien tillsammans med vår tyskbaserade motorsport- och trimningspartner ABT.

Vad är då Extreme E?

Extreme E är en internationell racingserie för offroad-bilar och avhålls på några av jordens mest avlägsna platser. Serien är också den första där alla stall har både en man och en kvinna som förare. Premiärsäsongen 2021 består av fem deltävlingar och går av stapeln i lika många extrema miljöer: öken, glaciär, arktisk, regnskog och havsmiljö. Drivkraften bakom serien är att belysa frågor som är kopplade till klimatförändringarna. Dessa har också sporrat Extreme E att starta ”Legacy”-programmet, som syftar till att ge socialt och miljömässigt stöd till de platser där loppen arrangeras..

ABT CUPRA XE-teamet

För en del kan nya utmaningar skapa ängslan och osäkerhet, men för andra är det just nya utmaningar som driver dem framåt. ABT CUPRA XE-teamet hör till den andra av dessa båda kategorier och är redo att vara en drivande kraft som visar vägen när det gäller att anta nya utmaningar.

Genom vårt deltagande i Extreme E, stödjer och driver vi på en förändring runt om i världen – ett syfte som är själva kärnan i vår motivation. Med lanseringarna av laddhybridversionen av CUPRA Formentor och vår första 100% eldrivna modell – CUPRA Born – vill vi ta vår elbilsoffensiv ytterligare kliv framåt och erbjuda progressiv, utsläppsfri prestanda till kunder runt om i världen.

Vårt deltagande i detta unika korståg, förbereder oss för det oväntade – sådant som säkert kommer att dyka upp när vi tänjer gränserna och ger oss in på resan mot en allt snabbare förändring.

Extreme E-bilarna

Bilarna som tävlar i serien är identiska. Alla deltagare tävlar i SUV:ar som är precis likadana rakt igenom – motor, däck osv. Batteriet är på 400 kW och levererar 550 hk. 0 till 100 går på kvicka 4,5 sekunder. Dessutom klarar bilarna stigningar på upp till 55 grader.

 

Tävlingsbilarna tillverkas av Spark Racing Technology, och batteriet av Williams Advanced Engineering. Bilarna har en rörram av niobiumförstärkt stål, säkerhetsbur och en deformationszon. Däcken är konstruerade för att klar extrema miljö- och temperaturförhållanden och tillverkas av Continental Tyres, en av seriens medgrundare.

CUPRA-teamet

Vi i ABT CUPRA XE-teamet är stolta över att ha följande förare i vårt stall.

 

Claudia Hürtgen

En av Europas mest framstående kvinnliga tävlingsförare, har skördat framgångar i en lång rad standardvagns- och sportbilsmästerskap. Claudia vann VLN Endurance Championship 2005, och blev därmed den första kvinna att göra det sedan 1998. Senast såg vi henne i ADAC GT4 Germany-serien och då hon för 15:e gången deltog i 24-timmarsloppet på Nürburgring. Efter 25 år inom motorsporten, tar hon sig nu an en helt ny och spännande utmaning när hon börjar tävla i Extreme E.

Mattias Ekström

Det svenska racerproffset fortsätter sin 22 år långa karriär i ABT Sportsline-teamet. Mattias Ekström gjorde sig ett namn i motorsportvärlden som mångårig fabriksförare på Audi och blev tvåfaldig mästare i det tyska DTM-mästerskapet. Med sitt EKS-team började han därefter att tävla i FIA World Rallycross-mästerskapet – 2016 blev han världsmästare. 2019 blev Mattias e-ambassadör för CUPRA och kom med i det team som arbetar med framtiden för vår racingverksamhet på elbilssidan.

Premiärloppet i Extreme E-serien

Den allra första tävlingen i serien går av stapeln i Saudiarabien den 4 april, närmare bestämt i Al- Ula, som är världens största sammanhängande sandöken. Vid det här loppet är det brist på vatten som står i fokus. Under de närmaste decennierna, beräknas tillgången på vatten att minska med i snitt 10-30%, vilket i slutänden kommer att medföra att så många som 700 miljoner människor tvingas att flytta. Extreme E kommer i samarbete med lokala och internationella experter att arbeta för att återställa de ekosystem som påverkas av ökenutbredningen. 

I år kommer Extreme E att lansera ”GridPlay”; ett nytt poängsystem som ger fansen möjlighet att rösta på sina favoriter. Det team som får flest röster, får välja startposition i finalracet. Var med och rösta på den förare du tycker ska få denna fördel på startlinjen!

Följ ABT CUPRA XE-teamet vid premiären för Extreme E och under seriens kommande deltävlingar för att se vem som har den drivande kraft som krävs för att klara extrema utmaningar från start till mål – vad slutresultatet än blir.