SE/SV

Ett elektriskt racingäventyr med fokus på hållbarhet.

Gränserna tänjs  ytterligare när vi nu presenterar CUPRA Tavascan Extreme E Concept. Den helt eldrivna offroad-racern är nästa steg i vårt Extreme E Racing Series-äventyr, som också ger en antydan om det formspråk som kommer att ligga till grund vid den kommande serieproduktionen av CUPRA Tavascan.

CUPRA Tavascan Extreme E Concept har fått en helt ny design utvändigt med 100% CUPRA DNA och en helhetssyn gällande återvinningsbara material, vilket gör den mer hållbar och ännu mer reparations- och anpassningsbar.

Extreme E-racingserien skickar internationella team för att tävla med 100% eldrivna fordon i Arktis, öken, regnskog, glaciär och hav runt om i världen, vilket innebär en enorm påverkan på racerbilarna.

"CUPRA Tavascan Extreme E Concept är nästa utvecklingssteg för vår helt eldrivna offroad-racer med ännu mer CUPRA DNA och en design som hintar om märkets framtida inriktning. Men det här är också en teknisk vidareutveckling", säger chefen för Technical Development på CUPRA Racing Xavi Serra. ”CUPRA Tavascan Extreme E Concept använder linfibrer i karossen för att förbättra hållbarheten och 3D-tryckta komponenter som snabbt kan återskapas för att hålla tävlingsbilen ute på banan”, tillägger Serra.

Designen fram och bak på tävlingsbilen under den första säsongen av Extreme E-racingserien har förändrats avsevärt. LED-tekniken ger större frihet att tillverka en bil med CUPRA DNA. Strålkastarna är indelade i tre triangelgrupper på vardera sida och ger bilen en mer imponerande look. Belysningen sitter placerad i en 3D-printad ram – en teknik som valts för att ge CUPRA Tavascan Extreme E Concept ett försprång jämfört med konkurrenterna.

De 3D-utskrivna delarna är mer effektiva eftersom de kan tillverkas på bara sex timmar. Det innebär att teamet kan anpassa sig till förändringar mycket snabbt. Oavsett om det beror på en incident eller förändringar av ljuspositionen, kan komponenterna modifieras på mycket kort tid utan att det krävs besvärliga och dyra verktyg.

Extreme E-racingserien handlar dock om att öka miljömedvetenheten och även här tänjer CUPRA Tavascan Extreme E Concept på gränserna vilket gör bilen ännu mer hållbar.

”CUPRA Tavascan Extreme E Concept ser fantastisk ut, och förutom att vara helt eldriven, är den nu ännu mer hållbar genom att den är tillverkad av återvinningsbara och organiska material som linfibrer. Jag längtar efter att få tävla i denna nydesignade version av Extreme E!”, säger Jutta Kleinschmidt, CUPRA-förare.

Genom att så mycket som möjligt konstrueras av linfibrer – som utvinns ur linväxten – kan kolfiberkomponenterna bytas ut, vilket minskar fordonets miljöpåverkan. Materialet kan bearbetas på samma sätt, med samma former och radier som ingenjörerna kräver, vilket innebär att det inte påverkar bilens prestanda negativt och att det är teknik som enkelt kan anpassas till produktionen av framtida fordon.

Den vitaliserade karossen på CUPRA Tavascan Extreme E Concept är försedd med en design som gör att den sticker ut från mängden, vare sig det handlar om att tävla i Arktis, öknen, regnskogen, glaciären eller på havet.

Den helt eldrivna offroad-racern har koppardetaljer – ett välkänt CUPRA-signum, parametriska textureringar och dynamiska linjer som får exteriören att glänsa och röra sig när bilen rör sig genom landskapet. Den pryds av en överlappande CUPRA-logo som skapar en kraftfull 3D-effekt.

CUPRA Tavascan Extreme E Concept är utrustad med ett 53 kWh-batteri placerat bakom förarplatsen för att ge en verklig viktfördelning bak och mäter 2,3 meter brett och över 1,8 meter högt. Bilen klarar accelerationen från 0 till 100 km/h på ca 4 sekunder – helt i linje med tävlingsseriens regler.

CUPRA har ända sedan starten varit en del av Extreme E. Vi var det första bilmärket som tillkännagav sitt deltagande, och tillsammans med ABT SportsLine blev vi teamets huvudpartner. Extreme E-serien förstärker vår elektrifieringsforskning samtidigt som den främjar elektrisk mobilitet, hållbarhet och jämställdhet mellan könen.