SE/SV

Vad är en elbil?

Som en ledande biltillverkare är vi på CUPRA dedikerade till att producera innovativa bilar  som inte bara ger en spännande körupplevelse, utan också bidrar till att minska vår påverkan på miljön. En av våra flaggskeppsprodukter är elbilen som snabbt kommit att bli självklar för många bilköpare idag på grund av sina många fördelar.

Så, vad är egentligen en elbil? Enkelt uttryckt är det en bil som drivs av elektricitet i stället för bensin eller diesel. I stället för en förbränningsmotor använder elbilar en elmotor för att driva fordonet framåt. Elektriciteten för att driva motorn lagras i ett batteri som laddas upp genom att ansluta bilen till en laddbox. 

Elbilens historia och framtiden

Elbilar har funnits i över hundra år, och de första elbilarna dök upp i slutet av 1800-talet. De blev dock snabbt omsprungna av bensindrivna bilar, som var mer effektiva och hade längre räckvidd. Det var inte förrän på 2000-talet som elbilar började göra comeback, med framsteg inom batteriteknik och ökad oro för klimatförändringar som drev efterfrågan på mer hållbara transportalternativ.

På CUPRA är vi stolta över att ligga i framkant av denna revolution och producera innovativa elbilar, designade att ge en spännande körupplevelse som samtidigt bidrar till en mer hållbar mobilitet. Våra elbilar är utrustade med den senaste tekniken, såsom regenerativ bromsning som fångar upp energi som normalt går förlorad vid inbromsning och använder den för att ladda batteriet.

Ett bekymmer som vissa konsumenter upplever med elbilar är räckvidden. Men med framsteg inom batteritekniken kan elbilar nu köras längre än någonsin tidigare. Vår elbil CUPRA Born har som längst en räckvidd på upp till 548 kilometer på en enda laddning, vilket är mer än tillräckligt för de flesta dagliga pendlingsresor och även en del längre resor. Dessutom kan batteriet laddas tillräckligt för att köra minst 100 kilometer, på bara åtta minuter.

Born är vår första och just nu enda 100% eldrivna bil, men snart får den sällskap av CUPRA Tavascan - en kraftfull SUV med 100% elektrisk drivlina. Med dubbla motorer har Tavascan en total effekt på 225 kW och rymmer ett 77 kWh litiumjonbatteri som ger en imponerande räckvidd på upp till 450 kilometer.

Räckvidd för elbilar

Elbilens räckvidd avgör hur långt du kommer med din bil utan att behöva ladda batteriet. Hur lång räckvidd en elbil har påverkas av olika faktorer, som exempelvis väderförhållanden, batteriets kapacitet, bilens förbrukning, vägförhållanden, temperatur, yttre faktorer men även av din körstil.
 

 • Temperaturen: Ju kallare det är, desto kortare räckvidd har elbilen. Detta beror på att batteriet inte är lika effektivt när det är kallt, samt att kupévärmaren drar energi. 
 • Väglag: Är det regn, is, modd eller snö, påverkas räckvidden negativt. Detta eftersom din bil får arbeta hårdare för att ta sig fram och då går det åt mer energi. 
 • Hastighet: Räckvidden blir kortare ju högre hastighet bilen körs i.
 • Körstil: Om du kör fort, bromsar kraftigt eller accelererar ofta, kommer räckvidden bli kortare. Räckvidden blir bäst om du kör lugnt och jämnt.
   

Öka räckvidden

Även om de yttre faktorerna är utom din kontroll, finns det ändå saker du kan göra för att räckvidden ska vara så lång som möjligt. Först och främst handlar det om din körstil, som vi tidigare nämnt är det bästa körsättet lugnt och jämnt. 

 • Däcktryck: Bra däck och däcktryck bidrar till längre räckvidd. Mindre energi krävs för att hantera bilen när bilen har bättre bromsgrepp, rullmotstånd och väghållning. Är däcktrycket inte korrekt går det åt mer energi. Vill du köra så ekonomiskt som möjligt är ett tips även att hålla dig till standardalternativet när det gäller storlek på däcken. 
 • Kyl eller förvärm batteriet: Batteriet är effektivast när det får arbeta i rumstemperatur, är det kallare eller varmare innebär det att räckvidden minskas. 
 • Batteriet: Ta hand om batteriet. Ett batteri som mår bra har längre livslängd och ger längre räckvidd per laddning. 
   

Fördelar med att äga en elbil

En av de största fördelarna med att äga en elbil är den minskade miljöpåverkan. Elbilar producerar noll utsläpp när de kör, vilket innebär att de inte bidrar till luftföroreningar eller utsläpp av växthusgaser. Detta gynnar inte bara miljön utan har också en positiv inverkan på människors hälsa.

En annan fördel med elbilar är deras lägre driftskostnader. El är i regel billigare än bensin eller dieselbränsle, och elbilar kräver mindre underhåll än traditionella fordon. När det gäller prestanda kan elbilar vara lika snabba och kraftfulla som bensindrivna bilar, med omedelbart vridmoment och jämn acceleration. De låter också mindre än bilar med bensinmotor, vilket ger en lugnare och bekvämare körning.

På CUPRA anser vi att elbilar är hjärtat i framtidens mobilitet, och uppmuntrar våra kunder att överväga de många fördelarna med just elektriska bilar. Följ med oss på resan mot en mer hållbar framtid!